Депутат от ДБ се изказа за следващия парламент. България не може

...
Депутат от ДБ се изказа за следващия парламент. България не може
Коментари Харесай

Мирчев: България не може да си позволи да загуби повече време в избори

Депутат от Демократична България се изрече за идващия парламент. 

България не може да си разреши да загуби повече време в избори, по тази причина идващото Народно заседание би трябвало да проработи на цялостни обороти и да взема решение рецесиите, съобщи Ивайло Мирчев от " Демократична България " пред Българска национална телевизия.

" Загубихме задоволително време в предходните три Народното събрание с непрекъснатото саботиране на болшинствата. Не може да губим още парламентарно време. Трябва оптимално бързо да стартираме да работим по решаването на кризите+, разяснява той.

" Демократична България " потвърди, че може да бъде рационалната политическа мощ и да е постоянен сътрудник в едно антикорупционно ръководство. Следващият парламент се обрисува да бъде комплициран откъм основаване на болшинства, само че ние ще останем тази групировка, която внася разсъдък в активността му ", добави Мирчев.

Той съобщи, че сега България няма потребност от диалози с " Газпром " за доставка на газ, само че явно служебното държавно управление прави всичко допустимо да откри аргументи да стартира такива диалози. Според него актуалният кабинет не е направил нужното с цел да обезпечи енергийна сигурност и самостоятелност на страната, нито отстоява националния интерес на България с дейности като неполагане на старания да се запазят слотове на терминала в Ревитуза за разтоварване на танкери с полутечен газ, като по този метод се обезпечи независимостта от съветския снабдител.

" Когато са обезпечени седем танкера с полутечен газ, какъвто беше казусът при промяната на държавните управления, и ти ги откажеш, тогава в действителност газ няма. Вероятно това беше една от задачите на служебното държавното управление - да се обърне към “Газпром ” за доставки. Последователността в дейностите им водят до този извод ", разяснява Мирчев, който беше заместник-председател на енергийната комисия в предходното Народно заседание.
Той посочи най-малко три аргументи да не се водят диалози с " Газпром " - поради предстоящото идно арбитражно дело за това дали договорът се извършва, тъй като " Газпром " се е  доказал като обезсърчителен снабдител и поради високата цена, на която се продава съветският газ сега.

" От встъпването си служебното държавното управление съзнателно работи по този начин, че да докара нещата до диалози с " Газпром ". Всички стъпки от първия ден приказват единствено едно - че държавното управление следва авансово предначертан проект ", разяснява Мирчев, като посочи, че не е направено задоволително да се развият връзките с Гърция и Турция за доставка на газ през тяхната мрежа.

" Говорим за отбрана на националния интерес, което, тормозя се, държавното управление не прави по никакъв метод. Националният интерес сега изисква да не се договаря с " Газпром ", който с изключение на всичко е и оръжие на Путин в връзките с Европейския съюз ", сподели той.

Според Ивайло Мирчев отбраната на националния интерес включва и деликатното боравене с тематиката за възможното арбитражно дело. Според него изявленията на представители на държавното управление могат единствено да навредят на българската позиция. Той счита, че България е работила вярно досега, като е извършва заложеното в контракта условие да се заплаща в долари. В противоположен случай щеше да наруши глобите на Европейски Съюз.

“Темата за арбитража не би трябвало да се визира по никакъв метод от водещите политически лица и от управлението на “Булгаргаз ”. Ако някой преследва националния интерес, а не мисли за своето политическо или икономическо бъдеще, би трябвало да спре да приказва за контракта с " Газпром " и да предпоставя изхода на едно вероятно дело ”, сподели той.

" Трябва да се създаде обезщетителен механизъм за бизнеса и за жителите. Това би трябвало да е стъпката, която служебното държавно управление да приготви и Народно събрание да гласоподава в първите си дни ", сподели Мирчев и напомни, че България е на второ място в Европа след Гърция по мярка на обезщетенията до този миг.

Мирчев засегна и тематиката за идните избори с машини, като разяснява, че за следващ път не се извършва Изборният кодекс. Там е заложено изходният код на машините да се дава на всички политическите сили и неправителствени организации, с цел да се уверят, че изборите ще протекат почтено.

" Искаме почтен и открит развой. Трябва да можем да проверим този набор от указания, които машините извършват, с цел да кажем на нашите съидейници: " Всичко е наред, гласувайте умерено! ” Това е заложено в закона и от волята на ЦИК зависи към този момент дали ще го извърши ” ", сподели Мирчев.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР